„Sunt minciuni, pentru că n-are rost să încerc să mai folosesc cuvinte care să ocolească realitatea. Poate domnul președinte și-a luat datele economice de pe Facebook. Noi avem datele de la Banca Mondială, de la INS, de la Ministerul Finanțelor. Sunt date publice care arată că ceea ce am prezentat în campania electorală și anume creșterea economică bazată pe investiția în bunăstarea românilor dă rezultate. Președintele ne spune că nu o să avem bani de salarii, pensii, să respectăm 2% pentru armată, că o să depășim deficitul, toate au fost minciuni. O să începem să facem un inventar al acestor declarații mincinoase. (…) Cifrele prezentate de președinte sunt false. Cifrele reale sunt cele pe care le-am prezentat noi. De unde sunt datele acelea ale președintelui? Le-au luat de pe Facebook, de la #rezist? Noi am arătat că au crescut fără a mări impozitele și taxele. El e în campanie. Noi nu suntem în campanie. În schimb, concluzia noastră e clară. Noi trebuie să începem arătăm adevărul”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică seara la România Tv.
Liderul social-democrat a expus date furnizate de Institutul Național de Statistică, de Ministerul Finațelor și de Comisia Națională de Prognoză care ar indica că situația este opusă față de cea prezentată de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, Liviu Dragnea a spus că în perioada martie- februarie a existat o creștere medie a salariului net de +8,7%, în public și în privat, în învățământ, în interval de o lună salariile au crescut cu 18,4%, iar în sănătate a fost o creștere de 22,3% a salariului net. Creșterea inflației este de 0,3%, a salariului net de 8,7%, asta însemnând că rămâne o creștere a puterii de cumpărare de 8,4%, în perioada martie-februarie.
Liderul social-democrat a mai precizat că datele indică faptul că în perioada ianuarie-aprilie a acestui an veniturile colectate de ANAF s-au ridicat la 7,1 miliarde lei, o creștere cu 11,8% față de 2017.
„94% din firmele românești au cifre de afaceri până la 1 milion de euro. Noi am decis să se plătească impozit pe cifra de afaceri, nu pe impozitul pe profit. Măsura a adus creșteri. Noi am scăzut impozitul pe venit pentru ca banii care ajung la dumneavostră în buzunar să fie mai mulți”.
Liviu Dragnea a mai vorbit și despre afirmațiile președintelui Iohannis potrivit cărora salariile românilor au scăzut, după ce PSD a luat măsura de a muta contribuțiile de la angajator la angajat.
„În perioada când am adoptat acea măsură, erau peste 2 milioane de români pentru care nu se plătiseră contribuțiile sociale. Păi care stat normal lasă să se întâmple așa ceva? E un risc pentru siguranța națională. Dar acum există o siguranță. Deficitul e mult mai mic la acest capitol”, a completat Dragnea.
Președintele PSD a vorbit și despre investiții despre care a spus că au crescut anul acesta comparativ cu 2017, susținând că șeful statului nu a observat acest lucru: „Ca să vezi învestiții trebuie să te duci pe la el. Eu nu știu dacă București-Sibiu, Sibiu-București, dacă are timp din mașină președintele să le vadă. Poate dacă merge la golf. E o minciună. În ianuarie-aprilie 2017 au fost de 2,9 miliarde lei și de 5,9 miliarde lei în 2018”, a spus Dragnea.
Nu în ultimul rând, liderul social-democrat a afirmat că în perioada guvernelor PSD au fost absorbite și fonduri europene.
„Față de zero grad absorbție cu guvernarea Cioloș, uitați unde suntem în 2018. Noi în 2017 n-am găsit nicio autoritatea de management acreditată. Avem 4,9 miliarde lei absorbție”, a completat Liviu Dragnea.
Președintele Klaus Iohannis a criticat recent programul PSD, spunând că acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reușește să urmeze nici măcar propriul program, ajungând să amaneteze viitorul țării. Șeful statului a cerut din nou demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând Executivul că nu atrage fonduri și nu se ocupă de investiții.
El a acuzat guvernarea că ignoră investițiile importante. Iohannis i-a cerut public demisia premierului Dăncilă în în 27 aprilie, după ce a anunțat că îi retrage încrederea pentru că nu face față poziției de prim-ministru și transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.